DONOSIMO RECEPT /

'Večera za 5' od 2007. otkriva gastronomske tradicije, a oko jedne se svi slažu - za Prvi maj kuha se grah!

Osim roštija, za Praznik rada mnogi se vole baciti u pripremu graha

VOYO logo
VOYO logo

Ovaj dugovječni zabavno-kulinarski show oduvijek se bavi očuvanjem tradicije, recepata naših baka i mama te korištenjem lokalnih namirnica, kao i njegovanjem lijepog običaja okupljanja oko stola s obitelji i prijateljima. Jedna od idealnih prilika za takvo druženje je Praznik rada, a ako središnje mjesto u danu neće zauzeti priprema roštilja, onda će to svakako biti priprema tradicionalnog prvomajskog graha!

U "Večeri za 5" je kuhalo više od tisuću natjecatelja, a neki od njih svojim su gostima poslužili upravo to tradicionalno, domaće grah-varivo.

Zbog graha su se ocjene dizale i spuštale, ponekad polemike među kandidatima vodile oko pripreme u loncu ili kotliću, vrste mesa, ljutine i slanoće, dužine kuhanja... No kako god ga pripremali, važna je tradicija!

I zato iskoristite proljetno prvomajsko vrijeme za druženje sa svojim najmilijima uz tanjur domaćeg graha - za koji vam recept donosimo niže!

Sastojci za grah za deset osoba:

350 grama graha

300 grama suhog mesa (rebarca, slanina, kožice...)

150 grama govedine

2 velike glavice crvenog luka

1 velika mrkva

2 češnja češnjaka

Paprika, celer, peršin, rajčica po želji

1 žlica koncentrata rajčice

2 žličice ljute crvene paprike

Lovorov list

Sol, papar

Zaprška:

2-3 žlice brašna

1 žlica crvene paprike

2-3 žlice masti ili ulja

1 češanj češnjaka

Priprema:

1. Prokuhajte suho meso (ovisno o vrsti i 30-ak minuta) i procijedite

2. Prokuhanu slaninu ili domaće dimljene kobasice ostavite sa strane

3. Govedinu nasjeckanu na kockice dodajte odmah

4. Prokuhajte preko noći namočeni grah i prvu vodu bacite

5. U toplu vodu stavite grah, govedinu i nasjeckano povrće

6. Kad zavri, začinite i kuhajte dok ne omekša

7. 15-ak minuta prije kraja kuhanja stavite suho meso i/ili kobasice nasjeckane na kockice

8. Pripremite zapršku, podlijte je juhom iz graha i dodajte u lonac

9. Lagano miješajte i začinite do kraja

Uživajte u dobroj hrani i dobrom društvu! Ideje za nova jela koje biste voljeli isprobati možete dobiti svaki dan u "Večeri za 5", a tijekom iduća dva finalna tjedna sezone maštovite recepte pripremat će djevojke iz showa "Gospodin Savršeni".

"Večera za 5" na programu je od ponedjeljka do petka na RTL-u u 17.50, a epizode su dostupne i 24 sata prije emitiranja na televiziji na platformi Voyo!

POGLEDAJTE VIDEO: Donosimo recept za čokoladnu rapsodiju Petre Meštrić koja je oduševila goste: Uslast!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali