
Šunka je kraljica blagdanskog stola: Vlasnici seoskog gospodarstva u Karancu otkrili su nam tajnu za savršenu pripremu

Kuhana ili pečena u kruhu, s jajima i lukom, hrenom ili vrhnjem. Šunka je kraljica blagdanskog stola.
A recept za uskrsnu šunku RTL-ova slavonska ekipa potražila je u etno selu Karanac, baranjskoj prijestolnici ruralnog turizma.
U bajkovitom mjestu, u miru i tišini zaustavljenog vremena, otkrivamo tajne tradicionalne blagdanske trpeze. Za početak priče potrebna je dobra šunka.
„Evo ovo vam je domaća šunka koja je sušena negdje oko dvije
godine. I za svaku šunku je najvažnije da je ima tko pojesti",
poručio je Marko Piljić, vlasnik seoskog
gospodarstva u Karancu.
„Mi obično koristimo šunku staru dvije godine. To nam se pokazalo kao najbolje. Lijepo je odležala, lijepo se osušila. Teorija je da se šunka kuha toliko dugo koliko ima kilograma", objasnila je Nada Piljić, vlasnica seoskog gospodarstva u Karancu.
A šunka na tradicionalnom blagdanskom stolu nikada nije sama
„Uz kuhanu šunku svakako ide luk, kuhana jaja u ogromnim količinama. Pravimo satricu, to je svježi sir s vrhnjem i s percima mladog luka. Hren je neizostavan. Ne smijemo svakako zaboraviti naravno ni slatko. Mi uglavnom pravimo kuglof za Uskrs i pravimo orahnjaču i makovnjaču“, poručuje Nada.
Uz dobru hranu ide i dobra kapljica.
















