Izostavljeni iz faze /

Vlasnici cateringa strahuju za posao i djelatnike: 'Lanac dobavljača je također ovisan o nama'

Mjere popuštanja se ne odnose na ugostiteljske objekte ovog tipa pa oni u ponedjeljak ne otvaraju svoja vrata

VOYO logo
VOYO logo

Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se organiziraju primjerice vjenčanja, krstitke ili oni koji se bave korporativnim domjencima, nisu uključeni u popuštanje mjera i u ponedjeljak ne počinju s radom.

U ovo doba godina svaki bi vikend bile popunjene sve sale za vjenčanja. Prihodi su im još od veljače nula kuna. A time nisu pogođeni samo oni i njihovi gosti.

"Taj cijeli lanac koji se veže uz naše ugostiteljstvo to su raznorazni dobavljači voća, povrća, pića, dekorateri, tehnička industrija, oprema za veće manifestacije. I oni su ovisni o nama", rekla je Dijana Pavković, vlasnica restorana Gastro Globus.

Kao i 25 zaposlenih koji strahuju od mogućih otkaza. I mladenci su nestrpljivi da održe vjenčanje koje su neki planirali i duže od godinu dana. Ono se, kažu ugostitelji, može održati i biti epidemiološki sigurno. 

"Apsolutno se zna tko je bio na svadbi, u slučaju neke zaraze. Dakle imamo imenom i prezimenom ljude koji su bili na toj svadbi i datum kad je sve to sve događalo", poručila je Pavković.

Zbog koronavirusa otkazane su svadbe, sprovodi i ostali sakramenti: 'Imamo plan B, C i D... Vidjet ćemo'

Upite stalno prima i Dijanina kolegica koja se bavi organizacijom cateringa za veće zabave i tvrtke.  

"Ovo nije klasično ugostiteljstvo gdje vi otvorite lokal i sad čekate tko će doći. Ovo su sve događaji koji se trebaju planirati tri tjedna, mjesec dana, neke veće konferencije čak i mjesece unaprijed. Nama bi od izuzetne važnosti bilo upravo to kada bismo mogli znati, ajdemo reći: za mjesec dana ili za tri tjedna otvorit će se mogućnost da na eventima bude stotinjak ljudi", izjavila je Ana Lisak, vlasnica tvrtke Catering Tim Lisak.

Klaster ovih ugostitelja pripremio je i niz mjera s kojima su upoznati iz prakse, ali koje će, kažu, nadograditi na mjere koje predlože epidemiolozi. 

Upute za ugostitelje: Evo zbog čega su neki zatvoreni i što učiniti da vas ne zatekne ista sudbina

"Što se tiče organizacije slavlja odnosno cateringa za veći broj ljudi to moramo malo detaljnije propisat kako i na koji način će se to raditi. Rekao bih da će nam smjer biti ovo što smo napravili za druge ugostiteljske objekte, ali ovo je ipak drukčiji tip rada i trebamo malo to posebno propisat", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo.

A to bi trebalo biti čim prije. Jer ovi ljudi, i da sutra popuste mjere, prvi novac u kasu mogu staviti tek za mjesec dana. 

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali