
Što? Kaj, Čaj!

Ako ste od onih koji tvrde da čaj piju samo kad su bolesni, vrijeme je da promijenite mišljenje: ne samo da su razne vrste čaja dobre za zdravlje, nego se njima doslovno može nazdraviti
CRNI ČAJ Diljem svijeta najčešće upotrebljavana vrsta priprema se od potpuno fermentiranih listića čaja te je u šalici toga crnog napitka čak 20 posto kofeina. No osim razbuđivanja, osigurava i zdravstvene koristi: s obzirom na to da djelomice sprječava apsorpciju kolesterola, može smanjiti rizik srčanih bolesti. Koristan je i u kontroliranju razine šećera u krvi te krvnoga tlaka. Iako od česte konzumacije crnoga čaja – baš kao i od kave – zubi potamne, dobar je i za njih jer sprječava gingivitis i karijes.
Votka s crnim čajem
(za 1 bocu)
750 ml votke
6 ravnih žlica listića kvalitetnoga crnog čaja
ZELENI ČAJ U ovom se slučaju listići biljke Camellia sinensis podvrgavaju minimalnoj fermentaciji. Lista zdravstvenih koristi ustanovljenih brojnim znanstvenim istraživanjima toliko je dugačka da bi sama zauzela cijelu stranicu, stoga ovom prigodom navodimo samo neke: može sniziti razinu kolesterola i šećera u krvi, pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine te preventivnom djelovanju protiv visokoga krvnog tlaka, učinkovit je i u sprječavanju nekih vrsta raka te neuroloških poremećaja...
Tropski eliksir sa zelenim čajem
(za 1 osobu)
60 ml votke sa zelenim čajem (pripremite je kao votku s crnim čajem, ali tako da upotrijebite 6 filtar-vrećica zelenog čaja; dovoljno je da odstoji 4 do 6 sati, a može i preko noći)
45 ml svježe iscijeđenoga limetina soka
15 ml nektara agave
8 ml cointreaua
limetina korica za ukrašavanje
BIJELI ČAJ Za ovu se vrstu čaja upotrebljavaju pupoljci i sasvim mladi listići biljke Camellia sinensis koji se suše te je isključen proces fermentacije. Zbog toga ima najmanji udio kofeina – samo otprilike 1 posto – te fin, slatkast okus (zbog kojega se ljubitelji čaja spore je li ga uopće potrebno zaslađivati). I on bi mogao biti dio kućne ljekarne (neki ga čak smatraju najzdravijim čajem na svijetu): sadrži antioksidase pa je djelotvoran protiv slobodnih radikala, u njemu ima i fluorida, tvari snažnoga antibakterijskog djelovanja, pa je i on koristan za zdravlje zuba i usne šupljine. Djeluje i na metabolizam tako što ga ubrzava, a pospješuje i njegovu sposobnost detoksikacije.
Dijete cvijeća
(za 1 osobu)
60 ml votke s bijelim čajem (pripremite je kao votku s crnim čajem, ali tako da upotrijebite 6 filtar-vrećica bijelog čaja; dovoljno je da odstoji 4 do 6 sati, a može i preko noći)
30 ml koncentrata cvijeta hibiskusa
15 ml limunova soka
15 ml cointreaua
kap-dvije bittera





















