TABLICAVRSTA JELA, VRSTA VINA I TEMPARATURA PRI POSLUŽIVANJU
Vrste jela Vrste vina Temperatura pri posluživanju(°C)Kao aperitiv Pjenušac ? suhi 5-8 Šampanjac francuski slatko 4-6 Pjenušac poluslatki 5-7 Bijelo suho 8-9 Bijelo slatko 4-6 Sherry, porto, bermet, prošek 8-10
Predjela, hladetine, namazi Bijelo suho, polusuho Bijelo lagano slatko 8-12
Na bazi ribe Bijelo suho (ljupko) Pjenušac suhi 8-12
Pršut i suhomesnati proizvodi Ružićasto svijetlo Ružićasto suho Bijelo suho 12-15
Juhe guste (maneštre) Bijelo suho Bijelo lagano slatko (ljupko) 12-15
Paštašute i rižoti s umakom od riba i mesnim umakom Bijelo suho 12-14 Ružićasto (opolo, cviček) 16-18 Crno mlado (npr. Portugizac)
Juha s umakom od ribe, kamenice (mljevene ili usitnjene) Bijelo suho 10-12 Robustno 15-15 Ružičasta, također crna (uz brodet, fiš paprikaš) 16
Riba pržena (pohana) u peći, riba s umakom, škampi s roštilja sa ili bez umaka Bijelo suho robustno 8-12
Riba pečena na ražnju i na roštilju rakovi, školjke, kavijar Jaka bijela i crna vina 12-15 Suhi pjenušac bijeli 16 Bijela aromatična vina 6-8 10-12
Jaja, jaja s pršutom i sirom različito pržena Bijelo suho 10-12 Ružićasto 16 Crno, lagano frizirano 16
Žabe, puževi i jegulje Bijelo suho 10-12
Meso bijelo, lagano ispečeno na roštilju Crno suho mlado 18
Meso tamno, domaća divljač, lovna divljač Crno staro robustno 20-22
Sirevi s mekanom tjesteninom Ružičasto i crno mlado 18
Sirevi s tvrdom tjesteninom (ribani ili uzavreli) Crno staro robustno 20-22
Voće Bijelo slatko Pjenušac Likersko ružićasto slatko Bermet slatki 10-14 Likersko crno slatko staro 14-16
Slastice slatke suhe (bez čokolade) Pjenušac polusuhi do slatki starijeg godišta 6-8Pjenušac poluslatki do slatki gazirani 8-9Bijelo slatko 10-13Bijelo jantarne boje 12-14Bijelo poluslatkoBoje antičkog zlata 13-15Marsala slatka 16Shery 15Porto 14Suvarak 15Prošek 14