'NISU SAMO APSTRAKTNE PRIJETNJE' /

Ovoj namirnici cijena bi mogla otići u nebo ako hitno ne reagiramo

Više od dvije trećine kakaa, kave, soje, riže, pšenice i kukuruza uvezenih u EU 2023. godine potjecalo je iz zemalja koje nisu dobro pripremljene za klimatske promjene

VOYO logo
VOYO logo

Klimatske promjene i smanjenje bioraznolikosti produbljuju nestašicu čokolade u Europskoj uniji, navodi se u novom izvješću. Ističe se da kakao spada među šest ključnih namirnica koje dolaze iz zemalja koje su klimatske promjene snažno pogodile, piše Guardian.

Više od dvije trećine kakaa, kave, soje, riže, pšenice i kukuruza uvezenih u EU 2023. godine potjecalo je iz zemalja koje nisu dobro pripremljene za klimatske promjene.

Istraživači su istaknuli da klimatski slom dodatno šteti proizvodnji hrane, a pad bioraznolikosti dodatno smanjuje otpornost poljoprivrednih gospodarstava.

"Ovo nisu samo apstraktne prijetnje, one se već događaju i negativno utječu na poslovanje i radna mjesta, kao i na dostupnost i cijene hrane za potrošače", rekla je glavna autorica izvješća Camilla Hyslop.

Većinu uvozimo iz zemalja nespremnih na klimatske promjene

Istraživači su povezali podatke o trgovini iz Eurostata s dvjema ljestvicama ekološke sigurnosti kako bi procijenili razinu izloženosti za tri osnovne prehrambene sirovine - kakao, pšenica i kukuruz.

Koristili su ljestvicu spremnosti na klimatske promjene iz Globalnog indeksa prilagodbe Sveučilišta Notre Dame, koji kombinira ranjivost zemlje na klimatske štete s pristupom financijskoj i institucionalnoj pomoć. Također, koristili su i ljestvicu očuvanosti bioraznolikosti iz Prirodoslovnog muzeja u Velikoj Britaniji, koja uspoređuje sadašnju brojnost divljih vrsta s predindustrijskim razinama.

Otkrili su da većina uvoza dolazi iz zemalja koje su na ljestvici spremnosti za klimatske promjene označene kao "nisko-srednje", te na ljestvici bioraznolikosti kao "nisko-srednje" ili "srednje".

Porasla i cijena šećera

Industrija čokolade se već suočava s porastom cijena šećera, dijelom potaknutom ekstremnim vremenskim uvjetima, te nestašicama kakaa. Većina kakaa dolazi iz zapadnoafričkih zemalja koje se suočavaju s kombiniranim klimatskim i ekološkim rizicima.

Paul Behrens, istraživač okoliša sa Sveučilišta Oxford i autor udžbenika o hrani i održivosti rekao je da analize pokazuju "iznimno zabrinjavajuću sliku" otpornosti prehrambenog sustava.

"Političari vole misliti da je EU prehrambeno sigurna jer proizvodi mnogo vlastite hrane, ali ovo izvješće pokazuje da je EU ranjiva na klimatske i ekološke rizike u nekim ključnim opskrbnim lancima", rekao je Behrens.

POGLEDAJTE VIDEO: Trk po čokoladu dok još nije poskupila! Kakaovcu najveća cijena u pola stoljeća: 'Morat ćemo korigirat cijene'

VOYO logo
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali
Još iz rubrike