
Cipar – otok ljubavi s 340 sunčanih dana godišnje

Cipar je najveći otok u istočnom Mediteranu s čak 340 sunčanih dana.
Cipar se smjestio južno od Turske, na raskrižju između Europe, Azije i Afrike, stoga još uvijek obiluje tragovima starih civilizacija - rimskim kazalištima i vilama, bizantskim crkvama i manastirima, osmanskim džamijama i pretpovijesnim naseljima.
Glavna gospodarska djelatnost na otoku je turizam, izvoz odjeće te poslovne usluge i trgovina. Od tradicionalnih obrata još uvijek su razvijeni keramika i vezenje, ali i izrada predmeta od bakra. Cipar je, naime, u antičko doba bio poznat kao jedno od većih nalazišta bakra na Sredozemlju, pa je i latinsko ime kemijskog elementa bakar (Cuprum) dobilo ime po nepravilnom čitanju naziva ovog otoka.
Republika Cipar stekla je neovisnost od Velike Britanije 1960. godine. Samo tri godine kasnije buknuli su međuotočni sukobi između Turaka i Grka. Otok je tako od 1974.
Ciparska kuhinja predstavlja kombinaciju grčke i turske kuhinje, a bazira se prvenstveno na mesu, salatama i voću. Meso i ribu obožavaju spremiti na roštilju. Obroci im započinju obilnim predjelom
Od poznatih ličnosti Cipar je iznjedrio pjesnika i pisca Costasa Montisa te pisca Demetrisa Gotsisa. Od kompozitora poznati su Evagoras Karageorgis i Marios Tokas. S Cipra stiže i jedan nobelovac. Radi se o Christopheru Pissaridesu koji je 2010. godine dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.
Zanimljivosti o ovoj zemlji pogledajte u našoj INFOGRAFICI.
http://file.net.hr/danas/i/swf/EU2013-karta596x500-02.swf
NAZIV ZEMLJE: Cipar
OD KOJE GODINE JE ČLANICA: 2004.
GLAVNI GRAD: Nikozija
BROJ STANOVNIKA: 0,8 milijuna
PROSJEČNA PLAĆA: 989 eura (zadnji podatak po Eurostatu iz 2007. godine)
BDP PO GLAVI STANOVNIKA (U EURIMA): 21,130
EUROZONA: DA
SCHENGEN: NE
NACIONALNO JELO: mezedes, halloumi
NACIONALNO PIĆE: ouzo, commandaria, ayran, filfar
SLAVNI: Costas Montis, Demetris Gotsis, Evagoras Karageorgis, Marios Tokas, Christopher Pissarides
















