
Smanjenjem PDV-a pojeftinjuje hrana?

Nekoliko tjedana nakon što je ministar financija Boris
Lalovac najavio da bi moglo doći do smanjenja PDV-a na
prehrambene proizvode,
U prvoj skupini proizvoda koji su socijalna kategorija spominju se: svinjsko i pileće meso, svježa plava riba, krumpir, kokošja jaja, crveni luk, bijeli i crveni kupus, jabuke, brašno, tjestenina i morska sol.
U drugu skupinu svrstani su kokošje meso, puretina, pastrve, šarani, zelena salata, mandarina, jagode, keksi, džemovi i marmelade, dok se u trećoj nalaze maslac, kiselo vrhnje, mlijeko i jogurt, čokolada i pripravci od kakaa te med.
Autori analize zaključuju kako bi ove mjere zbog nižih cijena povećale potrošnju građana, što bi dovelo do veće domaće proizvodnje, a na kraju bi smanjilo i sivu ekonomiju i prekogranično ostavljanje novca u susjednim zemljama. Naglasak je, dakle, na proizvodima koje proizvodmo uglavnom u dovoljnim količinama, a nastojali su se izbjeći proizvodi koje uglavnom uvozimo.
Manji PDV tako bi trgovcima donio i veći profit, no u slučaju svinjetine to se nije moglo izbjeći iako smo najveći uvoznici svinjskog mesa u EU. Zato su kao dodatne mjere iz Ministarstva poljoprivrede najavili da bi trebao zaživjeti program razvoja peradarske i svinjogojske proizvodnje te nacionalni program tzv. Sheme školskog voća.
Od svega spomenutog u ovoj analizi i ambicioznih planova ostvarilo se samo ovo posljednje, djeca u školama jedu voće. A toga je, kao što znamo, bilo i prije i po nižim cijenama.
















