
Svi se čude Slovačkoj, a kako stoji Hrvatska? Direkt je bio u Gorskom kotaru i jeo gulaš od mede
Nakon nekoliko napada na ljude i jednog fatalnog: kao bomba je Europom odjeknula vijest da će Slovačka dozvoliti odstrel određenog broja medvjeda i onda to meso prodavati. Isto tako je i u Hrvatskoj
Gorski kotar, nepregledno prostranstvo smaragdnih šuma već je generacijama mjesto suživota ljudi i medvjeda. Gusta borova vegetacija idealno je skrovište veličanstvenih divova koji vladaju šumom. A koje lovačke kamere često hvataju kako se igraju ljudima doslovno ispred kuća.
U Gorskom kotaru obitava 300- 400 od tisuću medvjeda koliko ih ukupno ima u Hrvatskoj. Iako ih često susreću, Gorani svoje medvjede vole. Napadi na ljude vrlo su rijetki, tek dva u posljednjih 20 godina.
Dorijan je iskusni lovac koji je baš na ovom proplanku imao nekoliko bliskih susreta s medvjedima kojih se u Hrvatskoj godišnje može ustrijeliti 120. Problem je što svi žele velike, trofejne, a njih je - pokazuje nam na snimkama - u šumama sve manje.
Situacija u Gorskom kotaru puno gora
"Svi lovci koji dolaze žele odstraniti velike medvjede, nitko ne želi mladunce i ženke i možda je u došlo, možda se previše odstrijelilo, to je moje subjektivno mišljenje, možda se previše odstrijelilo. Trebalo bi se možda spustiti u neku granicu, dolje niže. ali što se tiče same populacije, ona je ok i nema problema", kaže lovac Dorijan Ožanić iz Gorskog kotara.
Bivši pisac i novinar te veliki ljubitelj prirode, govori nam da je situacija s medvjedima u Gorskom kotaru puno gora. Prije 20-ak godina imao je 15 do 20 susreta s medvjedima godišnje, sada je drukčije.
"Prošle godine sam nažalost vidio samo jednog, ove godine niti jednog,a stalno sam na cesti i stalno sam u šumi što znači da ih je preogroman broj ubijen", kaže bivši novinar i pisac iz Crnog Luga Željko Raukar.
Medo na tanjuru
A dio tih ubijenih medvjeda pretvara se u ukusne šnicle i ostale delicije poput pršuta, kobasica i naravno svjetski poznatog gulaša od mede. Dvadesetak godina prije Slovačke, prodaja medvjeđeg mesa dozvoljena je u Hrvatskoj uz strogu kontrolu porijekla. Vlasnik jednog od rijetkih restorana koji ih pripremaju govori nam da su s vremenom postali vrlo traženi.
"Imamo nekoliko stvari u ponudi, pršut od medvjeda, evo možete vidjeti, salama od medvjeda, gulaš od medvjeda i odrezak, radimo ga u umakom od brusnicom, umakom od malina i lovačkom umaku", kaže vlasnik restorana u Ravnoj Gori Romeo Marević.
Strancima neobična ponuda
Medvjed na tanjuru, nije za svakoga. Ima i gostiju koji su šokirani ponudom.
"Pogotovo stranci koji dolaze, njima je to vrlo neobično da se medved poslužuje", kaže Marević.
Kako smo došli napraviti reportažu, unatoč blagim etičkim dvojbama smo medvjeda i sami odlučili probati. I to u kombinaciji s brusnicama.
Medvjeđe meso čvrste je teksture, intenzivnog i pomalo slatkastog okusa. Jedni ga obožavaju, drugi ne. Ja sam negdje na pola puta
Ljubitelji slatkih i opasnih medvjeda upozorit će da ima i puno pogodnijih životinja za jelo. Željko kaže da ih previše poštuje da bi ih jeo, Dorijan nema tih problema.
"Medvjed je jedno od najukusnijih mesa i svatko tko je skeptičan treba probati i onda suditi", kaže Dorijan. "Ovdje je tog medvjeda netko izlegao, netko odgojio, on je negdje živio, bio je naš goranski i to dakle ne dolazi u obzir staviti u usta", kaže Raukar.
Koliko je medvjeđe meso polarizirajuće - slikovito su nam pokazale Ana i Pavica, simpatične gospođe iz Ravne Gore koje se do mirovine nisu uspjele dogovoriti što se jede, što ne....
Medvjeđe kontroverze u gorskom kotaru očito ostaju i nakon naše reportaže, šetnje i ručka.





















