HIT U HRVATSKOJ /

Pogledajte peteljku: Ovim trikom odmah ćete znati je li jagoda svježa ili je stigla iz uvoza

Današnja jagoda pobjednica uzgojena je hidroponski, što znači bez zemlje, u kontroliranim uvjetima

VOYO logo
VOYO logo

Sezona jagoda je počela no ove godine berba kasni dva tjedna. bog vremenskih uvjeta urod je slabiji, a i cijene su im nešto više. Vrgoračke su po 4 eura dok su one iz Zagrebačke županije oko 3 i pol.

Njihova se kvaliteta danas i ocjenjivala u Ivanić Gradu a pobjedu je odnijela jagoda uzgojena u posebnim uvjetima, bez sadnje u zemlji i to kod uzgajivača iz Velike Gorice. Inače svaka četvrta jagoda na hrvatskom tržištu dolazi iz Zagrebačke županije.

Profesor voćarstva s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Boris Duralija, pojasnio je razlike između domaćih favorita. “Najpopularnije jagode u Hrvatskoj dolaze iz Vrgorca i Zagrebačke županije. One iz Vrgorca su popularne jer dolaze iz mediteranske klime pa su ranije na tržištu, dok zagrebačke stižu nešto kasnije,” kazao je Duralija.

Hidroponski uzgoj - jagode bez zemlje

S obzirom na klimatske promjene i sve češće vremenske ekstreme, i proizvodnja jagoda se mora prilagoditi. Današnja pobjednica uzgojena je hidroponski, što znači - bez zemlje, u kontroliranim uvjetima.

“RH prati trendove i nove tehnologije. U hidroponskim uvjetima možemo kontrolirati temperaturu, vlagu i ostale uvjete, pa postići optimalnu kvalitetu plodova. To su jagode koje mogu biti čak i bolje od onih uzgojenih na otvorenom, pogotovo kad zahladi, što negativno utječe na aromu,” objasnio je Duralija.

Cijena viša, ali i kvaliteta

Naravno, takva proizvodnja nije jeftina.

“Cijena hidroponskih jagoda je nešto viša jer je proizvodnja skuplja. No van sezone, kada nema konkurencije, te se cijene lakše nadoknade. Svaka dodatna tehnologija je trošak koji proizvođač mora pokriti kroz prodaju plodova,” kaže profesor.

Kako prepoznati domaće jagode?

I za kraj — ako želite biti sigurni da ste kupili domaću, svježu jagodu, Duralija ima savjet:

“Potrošači to već znaju - pogledajte peteljku. Ako je zelena i svježa, jagoda je domaća i friško ubrana. Ako je posmeđila, prošla je duži put do vas,” poručio je.

VOYO logo
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali
Još iz rubrike