
Mikrobiolog ukazao na rizike zaraze salmonelom i podijelio savjete: 'Imao sam iskustvo trovanja'
Zbog salmonele se s tržišta povlače jaja bjelovarskog proizvođača Gala. Izvijestio je o tome Državni inspektorat koji je naredio klanja oko 110 tisuća nesilica
Zbog salmonele se s tržišta povlače jaja bjelovarskog proizvođača Gala. Izvijestio je o tome Državni inspektorat koji je naredio klanja oko 110 tisuća nesilica, a zabranjeno je stavljanje u potrošnju oko 222.000 jaja. Proizvođač je izvijestio da su u proizvodnji poduzeli sve mjere predostožnosti, a dodatnih objašnjenja nema. Potrošačke udruge - iznenađene.
"Radi se o povlačenju cijele serije i usmrćivanju velikog broja kokoši. Prošle godine smo imali sličan slučaj gdje je također jedna peradarska farma povukla veliku količinu jaja i morala se usmrtiti velika količina nesilica.
S druge strane, to je ono što brine potrošače - kakva jaja mi zapravo imamo na hrvatskom tržištu? I tko radi nadzor tih jaja, posebice zato što na hrvatskom tržištu imamo i velik broj inozemnih, odnosno ukrajinskih jaja koja su preplavila hrvatsko tržište i hrvatske police", pita se Josip Kelemen, savjetnik potrošačke Udruge 'Halo, inspektore'.
Koji su simptomi zaraze salmonelom?
Voditelj Odjela za sanitarnu mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar", Zdenko Mlinar upozorava da su ozbiljniji zdravstveni problemi itekako mogući kad je u pitanju zaraza salmonelom.
"Ozbiljniji problemi su mogući. Nisu česti, ali su mogući. Bilo je nekakvih smrtnih ishoda prije par godina. Mislim da se radilo o jednom malom dječaku koji se nije tretirao na vrijeme i zapravo, zbog raznih komplikacija, kasnije je došlo do smrtnog ishoda", kazao je Mlinar pa podijelio i osobnu epizodu sa salmonelom.
"Imao sam iskustvo trovanja sa salmonelom, pa evo, preživio sam. Ti moji problemi su trajali nekakvih desetak dana. Bio sam hospitaliziran vrlo brzo – visoka temperatura, grčevi, bolovi, totalna nemoć u organizmu. Brzo sam bio hospitaliziran, zadržan deset dana, izgubio sam deset kila u tih deset dana", kazao je.
Ono što ljudi mogu napraviti u smislu prevencije jest doslovno pregledati jaja, naglašava Mlinar. "Pregledati rok trajanja, da li su jaja cijela – i to je sve što oni zapravo mogu napraviti u datom momentu. Postoje mali nekakvi trikovi – jaje se može potapati u posudu s vodom. Nisam pobornik te metode iz nekih drugih razloga, ali kad radite s jajima – bilo kolače, radite omlet, bilo što – ja uvijek imam sa strane neku malu posudicu u kojoj razbijem jaje i tu radim inspekciju mirisom i organoleptički gledam je li to jaje ispravno", kaže.
Rizične namirnice
Govoreći o rizičnim namirnicama kad je u pitanju zaraza salmonelom mikrobiolog ističe kako je riječ o relativno širokom spektru namirnica. "Sve su to lako pokvarljive namirnice. Dakle: meso, mlijeko, mliječni proizvodi, jaja, svježe salate, sendviči, kolači – kremasti posebno. Dakle, sve što je fino i hranjivo nama, tako je i bakterijama", kazao je.
"Sezona testiranja na salmoneu zapravo kreće negdje tamo već krajem travnja, početkom svibnja, pa prema lipnju, gdje su nešto intenzivnije kontrole i nadzori, što je potpuno normalno. A taj trend onda prate i trendovi trovanja, tako da uvijek imamo nekakav sezonski val tih trovanja", zaključuje.
















