
Benkovački sajam, najveći dosad!: 'Došla sam uzeti svinju, nerasta. Rekli su da neće biti, ali je bilo'

Treba jesti da se janjetina ne rasproda, pa onda ići u razgledavanje sajma. Što je sigurno, sigurno, je!
Kolone automobila slijevale su se i danas u srce Bukovice jer je 10. u mjesecu i prilika za još jedan doživljaj nezaboravnog Benkovačkog sajma. Kolone, ali i gužvu na najpoznatijem sajmištu uzrokovao je posjet više od 10 tisuća ljudi, pa su mnogi dojma da je ovo bilo najposjećenije izdanje sajma ikada.
Prodaju se i kupuju raznorazne sitnice, ali i dalje je ovo mjesto broj jedan za kupovinu peka ili nabavku domaćih životinja. Do kolinja je ostalo tek nekoliko mjeseci, pa je ovo zadnja prilika za nabavku svinja za dohranu.
"Došla sam uzeti jednu svinju, nerasta. Pa, mogu vam reći da ima dosta svinja. Deveti mjesec, rekli su da neće biti, al' je bilo" kaže Helena Mamić iz Lišana Ostrovičkih.
Svinjogojstvom se teško baviti, pa je rijetkost sresti i mlađe kupce i mlađe uzgajivače. Uglavnom se nude pasmine landrast i jorkšir.
Mato, mladi uzgajivač svinja iz Slavonskog Broda kaže kako prodaja pada zadnjih godina:
"Teže ide, a tu su i nove generacije. To nikog ne zanima. Ja mislim da sam ovdje najmlađi čak. Definitivno jesam", kaže nam Mato
"Sve svinje su nam od 130 do 150-170 kila i prodajemo ih za 3 eura po kilogramu žive vage" dodaje njegov iskusniji kolega Mijo iz Đakova. Napominju da su im sve životinje zdrave i s papirima.
"Ne moš doć, uslikati se. Ja kad dođem negdi di neko svira harmoniku, ja obavezno naručim jednu pismu i dam desetak eura. Ne možeš od sramote. Tako i ovo. Kol'ko tko da, dobro da. Tko ne da, opet mu bog da zdravlje" kaže Paško Perić iz Oklaja.
Na sajam se dolazi ranije ujutro, pa se rano i jede. Peče se i roštilja, a na ražnjevima se vjerojatno okrene i cijelo stado. Već u 9 sati ujutro janjetina se peče, sječe i jede punom parom jer svi koji dođu iza 10-11 sati, boje se da će ostati bez janjetine. Zato se najprije jede, a onda ide u razgledavanje sajma. Red za janjetinu, 40 eura po kilogramu, strpljivo se čeka. Ako nema mjesta za sjesti, meso se nosi kući.
"Ovo vam je kršna, prava janjetina, nije tovljena. Ovo su sve kršni krajevi, bukovačka janjetina. To je poznato. I kvaliteta, nema tu. I pršut je tu, i vino, sve odavde", objašnjava nam Mladen Vrkić iz Dobre Vode, koji zadnjih deset godina teško da je propustio koji sajam, objašnjava kako se u Benkovcu uvijek dobro jede.
"Dolaze zbog sajma, zbog klope, zbog svega. Ispeći ću ih danas vjerojatno više od 100 kila" zadovoljno će Vesna.
Cijelo desetljeće na sajmu vjerne kupce imaju i suhomesnati proizvodi sa sinjskog područja, sušeni na tradicionalni dalmatinski način. Samo na buri i dimu. Mirišljavi pršut cijeni 50 eura po kilogramu.
"Pršut, panceta, pečenica, kobasica, svega ima. Po staroj recepturi, bez kemije, bez ičega" kaže Tino Žigo iz Lučana. Zadovoljan je prodajom iako kaže puno ljudi dođe tek prošetati.







![[KVIZ] Koliko znaš o jezerima u Hrvatskoj?](http://cdn2.net.hr/media/2025/02/24/786171/H-a99f3cb2-f2a7-11ef-af93-ee0b203e749c-550.webp?1749330926)








