Odumiranje stare tradicije /

I Slavonke zbog manjka vremena i novaca odustale od zimnice

Pripremanje zimnice slavonskim je domaćicama postalo toliko komplicirano i skupo da su odustale, pa se šljiva i kajsija, ovih dana, kuhaju samo u rijetkim loncima. Zašto Slavonci vole jesti domaće, ali ne i pripremati. Zašto je tako, saznajte u tekstu i video – prilogu.

VOYO logo
VOYO logo

Umjesto tradicionalnih kiselih krastavaca – krastavci punjeni mrkvom. Baranjska smočnica već je puna zimnice, a njenoj vlasnici Ljubici ideja ne nedostaje.

''To sam radila na suncu, to je na litru vode žlica soli, stavi se kopar, gore kruh i za par dana zavrije i gotovi kiseli krastavci'', objašnjava Ljubica.

Domaća zimnica traži mnogo vremena. Za teglicu džema od plavih šljiva treba izdvojiti cijeli radni dan. Uz vreli štednjak Andrija mora provesti sate, i to – neprestano miješajući!

''Oko šest do sedam sati to se mora kuhati'', kaže Andrija.

Ali tradicija izumire. Nabavku na veliko na osječkoj tržnici zamijenile su sporadične kupnje i prazne vrećice. Slavonke više ne spremaju zimnicu. Razlozi za to su, kažu ljudi, nedostatak vremena.

Uostalom, kiša i led dotukli su voće i povrće – a sve se odrazilo na cijene. 10 kuna za kilogram marelice, mnogima je previše za skuhati pekmez.

''Kupovna moć je opala, plaće su slabe i ljudi puno manje kupuju za zimnicu nego što su prijašnjih godina'', kaže proizvođačica voća Snježana Borbaš.

Nadajmo se da je ovo samo prolazna tradicija koja će s vremenom doći na svoje jer većina nas ipak najviše voli pojesti – domaće.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali